Het is een aardig werkje om deze gevulde speculaas te maken. Maar je hebt dan wel een heerlijke snack voor tijdens de feestdagen. Je haalt wel ongeveer 24 stukjes uit dit recept en kunt ze heel goed invriezen.
Ingrediënten Speculaas:
- 180 gram Amandelmeel
- 30 gram kokosmeel
- 30 gram heel lijnzaad (of lijnzaadmeel)
- 2-3 eetlepels koek- of speculaaskruiden
- 2-3 eetlepels peperkoek kruiden
- flinke snuf zout
- 1 eetlepel bakpoeder (wijnsteen)
- 130 gram roomboter (gesmolten)
- 3 ei(eren)
- vloeibare of droge zoetstof naar smaak en keuze
- 1-2 eetlepels slagroom
- halve amandelen of amandelschaafsel
Ingrediënten Spijs:
- 200 gram amandelmeel
- zoetstof (vergelijkbaar met 150 gram suiker)
- rasp en sap van een hele citroen
- snufje zout
- 3 eieren
Meng alle ingrediënten voor het spijs. Eerst een deel van het zoetmiddel en ei tot een mooie pasta. Dit kan in een keukenmachine maar ook met een vork of staafmixer. Proef de amandelspijs en voeg naar eigen smaak de rest van het zoetmiddel en ei toe als je het zoeter wilt of smeuïger. Het verschilt hoeveel ei je nodig hebt per merk amandelmeel.
Voor het koekdeeg meng je in een ruime kom amandelmeel, kokosmeel, lijnzaadmeel (zelf even grof malen of vijzelen), kruiden, zout en bakpoeder eerst goed door elkaar. Smelt de boter. Giet de vloeibare boter bij de droge delen en meng door met een vork zodat er losse korrels ontstaan. Nu de zoetstof erbij, goed doormengen en proeven.
Mensen vinden hun baksels soms niet zoet genoeg en te flauw. Waarschijnlijk heb je er dan toch niet genoeg zoetstof en zout ingedaan. Heel belangrijk is altijd goed proeven, maak het iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliezen de meeste zoetstoffen een beetje zoetkracht.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de eieren met het deeg. Kokosmeel en lijnzaad hebben de tijd nodig om het vocht op te nemen, laat het deeg 5 minuten staan en roer dan nogmaals door. Voeg zonodig slagroom of ander vet (roomboter, kokosolie) toe.
Leg natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in een springvorm of cakeblik en verdeel de helft van het deeg over de bodem, daarop de laag spijs en dek af met de rest van je deeg. Alles even goed aandrukken. Garneer je gevuld speculaas met halve amandelen in een mooi patroon of strooi er schaafsel op. Lichtjes indrukken. Bestrijk met ei of melk.
Bak het gevuld speculaas eerst 10 minuten op 180 graden en draai de temperatuur dan terug naar 160 graden en bak nog eens 15 -20 minuten. Controleer de gaarheid met een houten prikker. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snijd vierkantjes en geniet ervan.
Na 1 dag zijn baksels met amandelmeel echt veel lekkerder, minder droog. Dat ligt niet aan het recept maar aan het ingrediënt.
Per portie (obv 24 porties):
- Calorien: 173 kcal
- Vet: 16 gram
- Koolhydraten: 4 gram
- Netto Khd: 1 gram
- Vezels: 3 gram
- Eiwit: 5 gram
Bron: Koolhydraatarmrecept.nl
Beoordeling:
- Moeilijkheidsgraad
- Smaak
- Uiterlijk